Hoofdsponsor

                    Logo Elstar Hypotheken

Twitter Mystery Roads

Inloggen voor teams

Tips & Tricks

Informatie deelnemende teams
Elk team dat gaat deelnemen aan dit geweldige avontuur bestaat uit minimaal 2 vaste bestuurders die minimaal 23 jaar oud zijn. Zij dienen tevens in het bezit te zijn van een geldig Nederlands en/of Duits rijbewijs. De samenstelling van het team mag na het kwalificatieweekend niet meer worden aangepast. Overtuig jezelf ervan dat je in een goede conditie en een fysiek goede gesteldheid aan de start van Mystery Roads verschijnt. Je dient erop voorbereid te zijn dat er nachten tijdens dit avontuur nauwelijks tot niet geslapen kan worden. Wees je daarvan bewust alvorens je overweegt om je in te schrijven. Heb je besloten om je in te schrijven voor Mystery Roads via het online inschrijfformulier, dan ga je akkoord met de door ons opgestelde algemene voorwaarden.

Dagroute en etappes
Er worden tijdens de editie Mystery Roads diverse dagroutes gereden die weer worden onderverdeeld in etappes. De tocht bevat slechts één dagroute die tussen de 24 en 36 uur zal gaan bedragen. De organisatie houdt hierbij rekenschap met de lengte van de etappes. Na het volbrengen van een etappe wordt er door de organisatie een extra tijd van een aantal minuten pauze toegevoegd, zodat elk team de gelegenheid heeft om te tanken, sanitaire stop te maken, benen strekken en een kopje koffie te nuttigen. Met deze maatregel brengt de organisatie rust in het rijden van de etappes en zorgt hiermee onder andere voor jullie en onze veiligheid.

Auto
Elk team bestaat uit minimaal 2 rijders en 1 auto. In principe is het mogelijk om met elke auto deel te nemen aan Mystery Roads. Of het nu een laag model, hoog model, tweewiel of vierwiel aangedreven auto is, het is allemaal mogelijk.

De volgende zaken met betrekking tot de auto zijn verplicht en worden ook bij de start gecontroleerd op aanwezigheid:

 1. (zeer) goede winterbanden
 2. Sneeuwkettingen
 3. Minimaal 2 alcoholtesters dienen in het voertuig aanwezig te zijn*
 4. Navigatiesysteem
 5. Sleepoog aangebracht en/of trekhaak
 6. Jerrycan (metaal) met reservebrandstof
 7. Sleepkabel
 8. Pechverlichting*
 9. Brandblusser*
 10. EHBO set*
 11. Veiligheidshesjes*
 12. Zaklamp met voldoende (reserve) batterijen*

* Deze zaken dienen binnen handbereik te liggen.

De volgende zaken zijn wenselijk voor de auto en/of de berijders;

 1. Reservesleutel van de auto
 2. Schep
 3. Spijkerbanden
 4. Zandladder
 5. Banden vullen met stikstof
 6. Ruitensproeiervloeistof tot – 60C
 7. Koelvloeistof tot – 40C
 8. (Bijna) nieuw reservewiel
 9. Spanbanden
 10. Reserve set ruitenwissers (voor en achter)
 11. Deur en raamrubbers insmeren met vaseline
 12. Reservelampen en zekeringen
 13. Slotspray
 14. IJskrabbers
 15. Stabiele autokrik
 16. Houten plank
 17. Kruissleutel
 18. Slotontdooier (bewaren bij je handbagage)
 19. Noodrantsoen
 20. Voldoende drink- en etenswaren
 21. IJzerdraad, tirestrips, powertape etc.
 22. Kachel met (lang) verlengsnoer

Communicatie, navigatiesystemen en SOS artikelen.

 • Minimaal 2 navigatiesystemen (Tom Tom / Garmin)
 • Minimaal 2 GSM (mobiele) telefoontoestellen inclusief opladers
 • Gedetailleerde kaarten van Europa, Noord Afrika, Zuidwest Azië en het Midden Oosten
 • Gedetailleerde kaarten met Noorden en Breedte graden
 • Laptop met externe GPS antenne voorzien van Microsoft Autoroute
 • Eventueel een omvormer van 12V naar 220V
 • Persoonlijke spullen.
 • Wollen muts en sokken
 • Zeer goede winterlaarzen of schoenen tot circa -40C
 • Zeer goede handschoenen
 • Thermo kleding
 • Zwembroek of bikini

Verzekeringen
Elke deelnemers rijdt voor zijn/haar eigen risico zoals opgenomen in onze algemene voorwaarden. Elke deelnemer en of team dient de onderstaande verzekeringen te hebben afgesloten alvorens deel te nemen aan Mystery Roads.

 • Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering.
 • Reisverzekering met werelddekking inclusief geneeskundige kosten (indien de normale ziektekostenverzekering een beperkte (Europese) dekking heeft).
 • Autoverzekering met een werelddekking (groene kaart mag geen beperking van landen hebben).
 • ANWB lidmaatschap of soortgelijke verzekering met een werelddekking.

De organisatie zal ook deze formulieren voor de start controleren op aanwezigheid.

Banden
Voor deelname aan dit avontuur zijn een set winterbanden een must. Winterbanden zijn in Italië, het (voormalig) Oostblok, Baltische staten en Finland zelfs verplicht. In Dutisland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en in Frankrijk geen verplichting tenzij aangegeven.

Naast het rijden op winterbanden is het in veel landen mogelijk om op spijkerbanden te rijden. In landen zoals België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Liechtenstein is het rijden op spijkerbanden toegestaan met behulp van een vignet. Daarnaast zijn er nog snelheidsbeperkingen die worden gehanteerd bij het rijden op spijkerbanden.

Voertuigvolgsysteem
Elk deelnemend voertuig aan Mystery Roads zal worden uitgerust met een voertuigvolgsysteem. Onze partner zal alle auto's voorzien van 1 systeem. De deelnemende teams dienen een aantal voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, waardoor onze partner snel en efficient de auto kan uitrusten met het systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de backoffice exact weet waar en wanneer onze deelnemers zich bevinden binnen Europa en daarbuiten. Daarnaast kan de backoffice ook exact nagaan hoe snel er gereden wordt door de deelnemende teams en kunnen zij hulp verlenen op het moment dat hulp wenselijk is.

Serviceauto
Als extra aanvulling voor de veiligheid van de deelnemers beschikt de organisatie over een eigen serviceauto. Deze auto is uitgerust met diverse materialen, waardoor gestrande deelnemers mogelijk weer op weg geholpen kunnen worden. De berijders van deze serviceauto bezitten technische kennis op het gebied van auto's en kunnen kleine mankementen verhelpen en mogelijk kleine reparaties uitvoeren n.a.v. dit avontuur. Deze handelingen mogen nooit langer dan 30 minuten per geval duren. De berijders van de serviceauto kunnen bij aankomst van de hulpvraag een inschatting maken en indien nodig contact opnemen met de backoffice om professionele hulpdiensten in te schakelen.

Indien het voertuig van een deelnemend team niet meer verder kan rijden, zal het serviceteam de deelnemers repatriëren naar het dichtstbijzijnde hotel en het voertuig zal door een hulpdienst worden afgevoerd naar een garage alwaar het voertuig kan worden gerepareerd dan wel worden gerepatrieerd terug naar het land van herkomst deelnemer.